söndag 24 maj 2009

Det sociala spelet

När man samlar ca 70 personer i en festlokal, presenteras man inför en film som man får tillfälle att betrakta från första bänk. Denna film presenterar i överflöd intressanta och intrikata karaktärer, vilka under de närmaste timmarna troligen kommer att genomgå en rad förändringsprocesser. Filmens titel skulle lite passande kunna vara: Det sociala spelet.

Anslaget är då filmens karaktärer anländer, fulla av förväntan, iklädda sina bästa masker (läs klädkod, smink och bling). De antar den avvaktande posen och spanar försiktigt omkring sig för att inte avslöja sin nyfikenhet. De vill trots allt framstå som världsvana och inte utmärka sig så att sus och dus uppstår runt deras person redan från början. Räddaren i nöden är fördrinken. Det är dock viktigt att du inte häver i dig innehållet i glaset för fort. Det är då du i de försiktigt spanandes ögon utmärker dig som den nyligen dumpade, alkoholberoende och/eller giriga singelparasiten. I deras blickar kan då utläsas medlidande och ett mått av överseende. Klart står ju att du är en gäst, inbjuden av värdparet, så fullkomlig rynkning på näsan är inte möjlig. Inte så här tidigt på kvällen.

En annan baksida av om du tömmer ditt glas för snabbt, är att du måste hitta någonstans att göra av händerna. Detta blir problem då du är singel och inte kan rädda dig genom ögonblickligt hångel med man, sambo eller pojk-/flickvän. Skulle du vid den här tiden på kvällen som singel överfalla en i dina ögon lämplig kandidat, skulle detta naturligtvis vara underlag i övrigas ögon att sätta epitet som desperat, tragisk och pinsam till din person. Detta bör du till varje pris undvika.

Presentationen av karaktärerna sker under middagen. Här ställer du frågor som: Hur känner du värdparet? Vad jobbar du med? Var kommer du ifrån? Har du familj? En viktig egenskap vid sådana här tillfällen är att du kan presentera dig själv på ett bra sätt. Att svara med bara ett ord och inte själv ställa frågor, innebär idag inte bara att du är blyg utan i det närmaste socialt hopplös. Detta skall då vägas mot att inte bli för frispråkig, då du kan upplevas som megalomanisk och självcentrerad. Beroende på dina svar på ovanstående frågor blir du sedan inplacerad i en kategori utifrån vad som förväntas av dig under senare delen av kvällen.

Fördjupning och konfliktupptrappning. Nu har middagen klarats av och på de flesta håll har vinglasen eller ölglasen fyllts och tömts några gånger. Det är nu som diskussionerna djupnar angående de gemensamma samtalsnämnare man funnit under kvällen. Här skiljer sig filmens karaktärer åt. De som sitter kvar och diskuterar och de som nu tar de första trevande stegen ut på dansgolvet. Det sociala spelet bjuder att man dansar med olika personer och inte bara nekar. Här bör du dock inte ha intagit för mycket alkohol och du bör kontrollera din status vad gäller andedräkt och deoderant. I annat fall riskerar du att mötas av ett avmätt leende och din danspartner tackar för dansen så snart som låten börjar avtonas. Ber du om ytterligare en dans, så får du en tydlig indikation på ditt fiasko, då det skylls på matthet, eller nödvändigt toalettbesök.

Det är också beroende på dansgolvsbeteendet som svartsjukedraman eller ryktesspridning kan uppstå. Oavsett om du är part i ett förhållande eller singel, bör du inte prata eller dansa med någon (som inte är partnern) alltför länge eller många gånger. De andra karaktärerna har nu fällt upp sin radar och är på jakt efter smaskiga nyheter. I likhet med paparazzi tas ingen hänsyn till sanningshalt. Vill du verkligen elda på domen, lämna lokalen för luft tillsammans med personen du talat med. När ni en stund senare åter inträder i lokalen, har ni enligt övriga deltagares uppfattning hängivit er åt köttsliga lustar (något som ni själva är helt ovetande och omedvetna om).

Konfliktupplösningen. Ni konfronteras med de menande kommentarerna och blickarna. Trots ert sanningsenliga försvar, väljer merparten av filmens karaktärer att hålla fast vid sin bild. Det är den bild som bidrager till att göra dem till filmens hjältar och vinnare. Genom detta hamnar deras egna minimala fadäser i det sociala spelet i skuggan och de kan stolta lämna lokalen/filmduken med hedern i behåll. Den belackade får istället i avtoningen lämna scenen med svansen mellan benen och då filmen är slut, finns heller inget utrymme för upprättelse.
Det är ett misslyckande som förevigt är fastetsat ... du har fått en plump på ditt spelbräde och har förlorat en omgång i DET SOCIALA SPELET.

1 kommentar:

  1. Att det är en svensk manusförfattare, till Det sociala spelet, råder inga tvivel om. Landet Lagom fortsätter att forma sitt folk till stela robotar som aldrig överraskar (varken positivt eller negativt). Snart kommer de vara gråa till hudfärgen och vandra runt med en typ av mat- och sovklocka som anger när det är dags för kontakt med andra människor (robotar).
    Jag (och vad jag förstår även min syster) uppmanar alla: skit i manuset, improvisera!! Överraska åskådarna och lämna scenen med huvudet högt oavsett om de applåderar eller buar!

    Underbart inägg älskade sis.
    Love you
    K

    SvaraRadera